Bodrum’un Turgutreis Mahallesi Bahçelievler mevkisinde, yapımına başlanılan Sahil Güvenlik Limanı projesinin yerine karşı olduklarını belirten vatandaşlar “Turgutreis’e Dokunma” eylemi yaptı. Aralarında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP Muğla Milletvekili..
Bodrum’un Turgutreis Mahallesi Bahçelievler mevkisinde, yapımına başlanılan Sahil Güvenlik Limanı projesinin yerine karşı olduklarını belirten vatandaşlar “Turgutreis’e Dokunma” eylemi yaptı.
Aralarında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici‘nin de bulunduğu vatandaşlar sahilde bir araya geldi.
Bodrum Kent Konseyi Başkanı Gamze Türk Oğuz ile TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu (İKK) adına Mustafa Erdoğan, edinilen bilglere göre hazırlanan basın açıklamasını okudu. Çevreye, turizme ve kent yaşamına olumsuz etkileyeceği savunularak projenin yerine karşı olunduğu belirtildi.
Ulusal güvenlik gerekçesinin öne çıktığı projeyle ilgili çekinceler şöyle sıralandı.
“- Turgutreis Sahil Güvenlik Limanı Proje alanı Turgutreis kent yaşamının merkezinde, en hareketli olan turistik bir bölgede planlanmıştır. Bu konum hem kentlilerin hem de yapılması planlanan tesisin güvenliği açısından olası tehditleri içermektedir.
– Proje Alanının deniz kısmı 141 dönümden oluşan devasa bir alandır. Bu alanda yapılacak üst yapılar bilinmemektedir. Projede kara yapılaşmasının yaklaşık 20 dönüm üzerinde bir arazi üzerinde planlandığı görülmektedir. 1.Etapta bu büyüklükte ve kapsamda planlanan projenin ilerleyen etaplardaki büyüklüğü ise meçhuldür.
– Liman projesinin bulunduğu sığ deniz alanında dip tarama yapılarak deniz dibi derinleştirilecek ve bu uygulama deniz yaşamını telafisi imkansız bir şekilde yok edecektir. Üstelik deniz dip taramasında çıkacak malzeme çevrede deniz içinde başka bir çukur alana dökülecek, bu alanı da tahrip edecektir.
– Ülkece imzacısı olduğumuz Uluslararası sözleşmelerle korunan ve proje alanında bulunan; denizi temizleyen, oksijen üreten Akdeniz’e özgü Posedonia Çayırları ve Caretta Caretta olarak bilinen deniz kaplumbağaları ve yaşam alanları da yok olacaktır.
– Çevrede turizme yönelik birçok dükkan, otel, restoran, kafe, bar ve benzeri işletmelerin bu projeden olumsuz etkileneceği, süreç içerisinde kapanacağı ve istihdamın ve ekonominin olumsuz etkileneceği kaçınılmaz bir sonuç olarak görülmektedir.
– Özel güvenlik gerektiren proje alanı kamusal kullanıma kapatılacak, Turgutreis sahil bandı kesintiye uğrayacaktır. Halkın nefes aldığı, denize girdiği halk plajı yok olacak, Bodrum yarımadasının en uzun yürüyüş ve bisiklet yolu kullanılamayacak hale gelecektir.
– Projenin inşaatı süresince asgari 100 bin adet kamyon seferi gerçekleşecek, taşıma ve yükleme esnasında çevre kirliliği oluşacak, meskun ve turistik mahalden geçen güzergahta altyapı ve üstyapı tahrip olacaktır.
– Planlama alanının Önemli Doğa Alanı (ÖDA) olduğu göz önünde bulundurularak, projenin deniz ve kara ekolojisine yapacağı etkiler dikkate alınarak projenin yerinin acilen değiştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.”