Çin’in tarihi İpek Yolu güzergahında ticareti yeniden canlandırmak, bölgenin kalkınması ve ülkeler arası işbirliğini artırmak amacıyla başlattığı Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında düzenlenen yelken yarışlarının son etabı Bodrum ilçesinde yapıldı…
Çin’in tarihi İpek Yolu güzergahında ticareti yeniden canlandırmak, bölgenin kalkınması ve ülkeler arası işbirliğini artırmak amacıyla başlattığı Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında düzenlenen yelken yarışlarının son etabı Bodrum ilçesinde yapıldı.
J70 sınıfında, Kuşak ve Yol Uluslararası Yelken Yarışları (Belt and Road İnternational Regatta) adıyla düzenlenen ve dört ayaktan oluşan yarışların son ayağına, Bodrum Denizcilik ve Yelkencilik Spor Kulübünün (BDYSK) organizasyonuyla Türkiye ev sahipliği yaptı.
Çin’de bazı firmalara mali danışmanlık hizmeti veren TRASTA AŞ’nin girişimiyle başladığı öğrenilen süreçte, BDYSK’nin organizasyonu üstlenmesiyle bu yarışlar Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildi.
İlk etabı 8-12 Ekimde Çin’in Beihai kentinde, ikinci etabı 1-4 Kasım’da Malezya’nın Langkawi kentinde, üçüncü etabı ise 14-18 Kasım’da Hırvatistan’ın Primorje-Gorski Kotar İlçesi’nde geçilen yarışların son ayağı da Bodrum’un Akyarlar Mahallesinde yapıldı.
Başarıyla tamamlanan organizasyon, Kuşak ve Yol Girişimi’nin (Belt and Road Initiative- BRI) uluslararası dostluk ve iş birliğinin yelkencilikle spora yansıması oldu.
Yelken yarışları, Çinli denizci Cıng Hı’nın (Zheng He) yelken açtığı coğrafyanın günümüzde teknolojiden yararlanılarak geçilen ticari bir hat olması için uğraş verilen girişim kapsamında dikkati çeken bir etkinlik oldu. Bazı yayınlarda Kristof Kolomb’dan 50 yıl önce Amerika kıtasına ulaştığı yer alan Kaşif Amiral Cıng Hı ile dönemin Çin gemileri geniş bir coğrafyada yelken açmıştı.
“Yelkencilik alt yapımız ve turizmimiz için prestijli bir organizasyon oldu”
Yarışların Türkiye etabını yöneten BDYSK Başkanı Levent Özonur, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bu yarışların başarıyla tamamlanmasından mutluluk duyduklarını ifade etti.
Yelken sporunun Kuşak ve Yol Girişimi çalışmaları içerisinde yer alması yelkencilik için de önemli olduğunu vurgulayan Levent Özonur “Sporun birleştirici gücünün bu projedeki yansıması olarak Kuşak ve Yol Uluslararası Yelken Yarışları’nın bir etabı da ülkemizde gerçekleştirildi. Bizler üstlendiğimiz bu organizasyonun Bodrum’un yelkenciliği ve turizm açısında da prestij olduğuna inanıyoruz. Çünkü yabancı sporcuların ülkemize gelerek Bodrum’a ulaşması, yarışlara katılması ve tekrar ülkemizden ayrılana kadar geçen süreçten çok memnun kaldılar, Bu sporun yapılmasında hem karada hem de denizde verilen hizmetin sağlam bir alt yapısı ve geçmişten gelen birikimi olduğu görüldü.” dedi.
TRASTA AŞ yöneticilerinden Selim Artış ise, Kuşak ve Yol Uluslararası Yelken Yarışları’nı sadece profesyonel yelken sporu ile uğraşanların değil özellikle iş dünyasında yelkene gönül vermiş, çocukluğunda, gençliğinde yelken yapmış, farklı coğrafyalarda yelken açmak isteyenlerin de beğeniyle takip ettiğini ve yarıştığını belirtti.
Kendisi de yelkene sporuna gönül vermiş ve fırsat buldukça yarışlara katılan Artış, “Yarışların bu sene bir etabının da Türkiye’de yapılması girişimimiz olumlu sonuçlandı. Birçok yelken organizasyonuna ev sahipliği yapan Bodrum’da bunun gerçekleşmesi için bugüne kadar yüzlerce yelkenci yetiştirmiş, yarışlar düzenlemiş Bodrum Denizcilik ve Yelkencilik Spor Kulübü Başkanı Levent Özonur ile gerekli çalışmayı yaptık. Sonuç olarak güzel bir organizasyona başarıyla ev sahipliği yaptık ve yelken sporunda yeni bir kapı aralamış olduk.” dedi.